Jak można się zarejestrować na diagnostykę i konsultację alergologiczną?

Nie ma przeszkód formalnych ani technicznych dla wstępnej bezpłatnej diagnostyki alergologicznej.

  • uzyskaj skierowanie do alergologa od swego lekarza rodzinnego
  • zarejestruj się w ramach NFZ na bezpłatną diagnostykę i konsultację

Kontakt: 43 822 00 42 www.eskulap.pl

Zanotuj swoje spostrzeżenia i uwagi

Twoje spostrzeżenia będą kluczowe dla zaplanowania diagnostyki, postawienia rozpoznania choroby oraz ustalenia sposobu leczenia.

Bardzo często na właściwy trop mogą naprowadzić pozornie mało ważne szczegóły. Nie wahaj się, by podać je w czasie rozmowy.

Zazwyczaj dolegliwości alergiczne są rozciągnięte w czasie - dlatego liczne istotne fakty ulatują z naszej pamięci. Dobrym nawykiem jest utrwalenie swoich obserwacji - na przykład w formie notatek.

Poniżej znajdziesz wskazówki na temat zagadnień ważnych i godnych wnikliwego przeanalizowania w czasie Twojej wizyty w poradni alergologicznej.

PRZYGOTUJ SIĘ DO ROZMOWY Z LEKARZEM

Pyłki roślin

Alergia na pyłki roślin jest alergią sezonową. Kalendarz pylenia wypełniają sukcesywnie po sobie następujące okresy aktywności

  • leszczyny, olszy, topoli
  • brzozy, dębu, mniszka
  • traw i zbóż
  • bylicy, babki, pokrzywy
W tle tych grup narażeń od wczesnej wiosny do późnej jesieni obecne są w powietrzu zarodniki grzybów Alternaria i Cladosporium.

Orientacja, choćby tyko pobieżna i intuicyjna, co do charakteru narażenia - to podstawowe minimum umożliwiające skorelowanie dolegliwości i przypuszczalnej ich przyczyny.

Rozwiązaniem zdecydowanie lepszym jest monitorowanie rzeczywistych danych o pyleniu oraz racjonalna ocena objawów.

Monitoruj objawy i natężenie pylenia

Rzeczywiste daty początku i końca sezonu pylenia. mogą się opóźniać lub nadchodzić wcześniej nawet o 2-3 tygodnie. Dlatego warto korzystać z aktualnych danych.

Ilość alergenów obecnych w powietrzu zmienia się dynamicznie w kolejnych dniach trwania sezonu a wahania stężenia pyłków mogą być znaczne. Dlatego warto wiedzieć, jakie jest ich rzeczywiste stężenie.

Samopoczucie osób chorych i skala ciężkości objawów są w trakcie sezonu pylenia zmienne. Dlatego warto je porównywać i monitorować trend objawów : nasilanie lub ustępowanie.

Skuteczność leków jest funkcją ich siły w proporcji do skali narażenia. Lek skuteczny przy stężeniu 100 pyłów na 1 m3 będzie mniej efektywny przy 8000 pyłów na 1 m3.

Twoje notatki pomogą dostosować leczenie do skali problemu.

Atopowe zapalenie skóry (AZS)

Atopowe zapalenie skóry (AZS) to przewlekła lub nawrotowa, zapalna choroba skóry, zwykle rozpoczynająca się we wczesnym dzieciństwie, charakteryzująca się typową morfologią i lokalizacją zmian, nasilonym świądem oraz współistnieniem innych chorób atopowych u chorego lub członków jego rodziny. Czynniki nasilające AZS:

1) warunki klimatyczne (nagłe zmiany temperatury otoczenia, niska wilgotność powietrza)
2) pokarmy (np. mleko krowie, jaja kurze, orzeszki ziemne, ryby, soja, pszenica, cytrusy)
3) ekspozycja na alergeny powietrznopochodne (np. roztocze, pyłki roślin, alergeny zwierzęce, zarodniki pleśni)
4) kontakt z czynnikami drażniącymi, (np. wełna, środki czystości, kosmetyki, niektóre mydła i detergenty)
5) alergia kontaktowa (np. na wełnę owczą, lanolinę, leki stosowane miejscowo)
6) zakażenie skóry, zwłaszcza gronkowcem złocistym
7) stres emocjonalny
8) zanieczyszczenie chemiczne środowiska.

Zwierzęta w domu

Zastanów się - oto dwie sytuacje:
Sytuacja 1.
Pytanie: Czy pije Pan alkohol?
Odpowiedź: Nigdy nie piję alkoholu. Koniak tak, ale alkoholu nigdy.

Sytuacja 2.
Pytanie: Czy ma Pani w domu psa?
Odpowiedź: Tak, ale on nie ma sierści tylko włosy.

W taki oto sposób alkohol-koniak przestaje być alkoholem a psia sierść-włosy przestaje być psią sierścią.

Czytaj więcej, by dowiedzieć się, czy i jakie różnice w występowaniu głównego alergenu psa (Can1) wykrywa się w badaniach.

Pokarmy i napoje

Listę najbardziej i najczęściej alergizujących pokarmów nazwano Wielką Ósemką Alergenów, do których należą:

  • mleko krowie,
  • jaja,
  • ryby,
  • skorupiaki i mięczaki,
  • orzechy,
  • orzeszki arachidowe,
  • soja,
  • pszenica.

Problem alergii na pokarmy powinien być rozróżniany od nietolerancji pokarmowej

Stosowane leki

Inne narażenia środowiskowe

Reakcje na użądlenia

Osoby żądlone odczuwają skutki działania jadu. Zwykle użądlenie jest niegroźne i powoduje jedynie zaczerwienienie, ból lub pieczenie. W skrajnych przypadkach może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. W czasie rozmowy z lekarzem zachowaj obiektywizm - nie umniejszaj ani nie wyolbrzymiaj swoich objawów.

Stopnie ciężkości reakcji uogólnionych wg Muellera

stopień I
uogólniona pokrzywka,
świąd,
poczucie choroby,
niepokój

stopień II
jw. + ≥2 z następujących objawów: obrzęk naczynioruchowy (pojedynczo obrzęk krtani lub gardła też jako stopień III), ucisk w klatce piersiowej, zawroty głowy, nudności, wymioty, biegunka, ból brzucha

stopień III
jw. + ≥2 z następujących objawów: duszność z „graniem w piersiach”, wydłużony wydech, stridor (pojedynczo obrzęk krtani lub gardła też jako stopień III), dysfagia, dysartria, chrypka, osłabienie, zamroczenie, lęk przed śmiercią

stopień IV
jw. + ≥2 z następujących objawów: spadek ciśnienia tętniczego, sinica, utrata świadomości, nietrzymanie moczu i stolca